A-laget

-Som klubb skal vi gjøre det attraktivt å være dommer i Sparta

Gamle Østfold og Sparta var tidligere en av klubbene i Norge som produserte flest dommere. Nå er vi en av klubbene med dårligst dommerrekruttering, noe som skaper store økonomiske kostnader for oss. Men det skal vår nye dommeransvarlig, Rita Rygh, gjøre noe med.

- Vi er allerede i gang med å lage en femårsplan, der vi sakte men sikkert skal bygge opp dommergruppa i Sparta igjen, forteller Rita.

Rita Rygh tok sitt første dommerkurs i 1989 og har siden dømt på alle nivåer i Norsk ishockey unntatt Getligaen. Hun har også lang internasjonal erfaring og er velkjent for de fleste i klubben allerede. Rita har vært dommeransvarlig i flere klubber tidligere, også i Sparta.

IHK Sparta skal framover jobbe for at det skal bli attraktivt å være Spartadommer - og i det arbeidet er vi nødt til å ha med oss hele klubben; Trenere, ledere, spillere og foresatte. Det er både administrasjonen, styret og Rita klare på.

- Klubbledelsen har innsett at vi må ta grep og det skal opprettes en dommergruppe som skal drive arbeidet framover. Først og fremst skal vi skape klubbtilhørighet for dommerne, sier Rita.

Over tid har det utviklet seg et negativt fokus mot dommerne og avgjørelsene de tar på isen, fra alle ledd i klubben. Dommerne har heller ikke fått god nok oppfølging og støtte.

- Konsekvensen er at de bytter klubb fordi de ikke føler seg ivaretatt. Medlemmer og spillere har ikke ønsket å utsette seg selv for dette og vi har dermed slitt med rekruttering. Sekundært har det skapt store økonomiske konsekvenser for klubben, i form av bøter fra forbundet og at det må hentes dommere langveis fra for å få gjennomført kamper.

- Gjennom holdningsskapende arbeid blant spillere, trenere, ledere og foresatte skal det igjen bli stas å være dommer for Sparta. Da kan vi sørge for god utdanning og utvikling av dommerne våre, som igjen vil ha positive konsekvenser økonomisk, forteller Rita.

Da Rita var styremedlem i Østfold Ishockeykrets var hun leder for prosjektet Fair Play-ambassadør. Prosjektet gikk ut på at alle kamper i barneidretten skal ha en Fair Play-ambassadør som skal fungere som en kampvert og være bindeleddet for et godt samarbeid mellom lag og dommere, både på isen, i boksene og på tribunen.

Prosjektet var såpass vellykket at NIHF ønsket å gjøre Fair Play-ambassadøren obligatorisk og til en del av reglementet for gjennomføringen av kamper i hele Norge. Så fra kommende sesong settes prosjektet ut i live i alle breddeklubbene i Norge.

- Det er givende å få til forbedringer og endringer, og det blir en spennende prosess vi tar fatt på i Sparta nå. Det vil ta tid, men vi skal igjen bli en god klubb for dommere å tilhøre, avslutter Rita.

IHK Sparta er veldige glade for å ha fått Rita med på laget og vi gleder oss til samarbeidet.

Rita sin CV som dommer
1989: Første dommerkurs
1989-90: Dommeraspirant
1991-93: Kretsdommer
1994- 95: Forbundsdommeraspirant
1995: Forbundsdommer

Mange år som internasjonal dommer, først som LD deretter som HD.
Høyeste turnering dømt: Divisjon 1b

1998: Første IIHF oppdrag som LD
1998-2004: Div europacup, 4/6 nasjoners turneringer som LD
2007: Ww U18 Polen LD. Turneringer som HD
2012/2013: 4-nasjoners Latvia
2013/2014: Europacup Bolzano, Italia
2014/2015: Ww Polen
2015/2016: Ww U18 Klagenfurt, Østerrike
2016/2017: Ww Gangnung, Sør Korea
2017/2018: Wu18 Polen
2018/2019: Ww i Cape Town, Sør Afrika
2019/2020: Ww i Sofia, Bulgaria, treningskamper, private landskamper, utvekslingskamper i Sverige og Danmark

Dømt alle NM for kvinner i Norge, minus 3 stk. Dømt sluttspill hver gang.

Nivå dømt som LD: Alle utenom Getligaen
Nivå dømt som HD: Alle utenom 1 div herrer og Getligaen

Foto: Kenneth Myhre