Norges Ishockeyforbund, klubber og regioner skal nå jobbe sammen om to nye tiltak. Disse tiltakene er en del av NIHFs pågående holdningsarbeid, hvor de ønsker å bidra til at spillere, støtteapparat, dommere, foreldre og publikum skal oppleve at norsk ishockey er en god og trygg arena å komme til. Et av tiltakene ble utviklet av vår egen dommeransvarlig.
Fair Play-vert
Både trener og lagleder har som oftest hendene fulle i forbindelse med kamp. For å sikre en fin ramme rundt aktiviteten, innfører vi nå egne Fair Play-verter på alle kamper innen barneidretten (t.o.m. U13/JU13). Fair Play-vertens oppgave er å bidra til en god ramme rundt kampen, og sørge for at både dommere og utøvere får tilstrekkelig med støtte. Tiltaket skal sikre gode holdninger både mot dommere, spillere og andre på tribunen.
Dommerarmbind
Vi ønsker å bidra til trygghet for våre yngste dommere, og sørge for gode opplevelser i starten av deres dommerkarriere. For å synliggjøre at vi har med barn å gjøre, og for øke bevisstheten rundt dette, har vi denne sesongen innført egne Fair Play-armbind for dommere under 18 år.
Les mer om begge tiltakene her.
Utviklet i gamle Østfold
Prosjektet med Fair Play-vert er utviklet av vår dommeransvarlig, Rita Rygh, i tiden hun var i Østfold Ishockeykrets og vi har tatt en prat med Rita.
-Hvordan fikk du idéen til Fair Play-prosjektet?
Idéen kom som et resultat av dommermangel på kampene for de yngre. Norges Ishockeyforbund ønsket å skjerme de yngste dommerne, og innførte derfor nye retningslinjer som omhandlet alderen til dommerne. Med de nye retningslinjene ville vi i gamle Østfold ikke klare å gjennomføre planlagte kamper i alderen U8-U13.
Jeg tok derfor kontakt med Geir Thomas Olsen, dommeransvarlig i forbundet, og han sådde idéen om at en voksenperson langs vantet og tribunen kunne erstatte retningslinjene for alder.
Fotballen har hatt ett lignende prosjekt i mange år, og det var min inspirasjon til form og fokus på prosjektet.
-Hvordan gikk arbeidet fra å gjelde dommere til å bli et helhetlig Fair Play-prosjekt?
Det skjedde litt parallelt egentlig. Gjennom mitt verv i kretsen var jeg jo klar over at klubbene fikk med seg en altfor liten prosent av deltagerne på skøyte- og hockeyskolen over på lag blant annet. Jeg brenner for det faktum at barneidretten skal være et godt sted å være, både som spiller og som dommer. Og dårlig holdninger blant trenere, ledere og foresatte gjør at unge dommere slutter, og da var det nærliggende å tro at det kunne gjelde spillere også.
-Hvordan ble prosjektet mottatt i Østfoldklubbene?
Det ble veldig godt mottatt! Mange sa at de hadde savnet et slikt tiltak i ishockeyen. Spesielt foresatte som selv ikke kan så mye hockey, følte nå at de også hadde en stemme som skulle bli hørt. Regel nr 1A er «sunn fornuft» og det trenger man ikke ha hockeyerfaring for å kunne mene noe om.
Et godt eksempel hvor foresatte kan bidra er i bilturen på vei hjem fra kamp, hvor barna i baksetet proklamerer at om det ikke hadde vært for den keeperen eller den spilleren, den dommeren og så videre - så hadde vi vunnet den kampen. Sunn fornuft tilsier at barn ikke får snakke om andre på den måten, og det trenger man ikke hockeyerfaring for å ta tak i.
Samme når det forekommer negativ skriking på tribunen til spillere eller dommere; Alle kan bruke sunn fornuft og gi beskjed om at det ikke er greit.
-Hvordan og hvorfor ble forbundet interessert?
Forbundet fulgte prosessen vår helt fra første tanke. De sa på et tidlig tidspunkt at om vi finner en måte å møte dette problemet på vil de implementere det i sitt regelverk. Norges Ishockeyforbund har alltid jobbet hardt for fair play-holdninger, både gjennom kampanjer og i sine møter med klubbene.
Prosjektet ble raskt en suksess. Både fair play-ambassadører, dommere og spillere ga tydelig uttrykk for at dette fungerte.
Leder av tidligere Østfold ishockeykrets, Jenny Karlstad-Solberg, lagde en super nettløsning der fair play-vertene fikk en enkel mulighet til å rapportere hvordan deres kamp hadde gått, og dette ble fulgt bra opp av alle vertene - noe som ga kretsen målbare tall på negative hendelser og lignende.
Når en tilbakemelding kom, som ikke var positiv, hadde jeg som dommeransvarlig i kretsen et ansvar for å ta kontakt med ledelsen i den klubben det gjaldt og informere om ulike former for overtramp. Klubben ble så oppfordret til å ta tak i utfordringen selv. Noe flere også gjorde.
Vi gikk fra ukentlige tilbakemeldinger fra verter, dommere og lagledelser om negative opplevelser til tre klager forrige sesong - så en merkbar endring har det vært.
-Hva syns du om at prosjektet ditt nå har blitt nasjonalt?
For meg er det viktigst at dette blir fokusert på, kunnskap og informasjon må til for å skape endring. At hele hockeynorge nå skal følge retningslinjer som vi har vært så heldige å utvikle, er jo stas. Man føler at man er med på en viktig utvikling.
-Hvordan fortsettes arbeidet nå i praksis i IHK Sparta Sarpsborg?
Det vil bli holdt kurs på Spartahytta, der fremtidige fair play-verter blir satt inn i hva rollen faktisk går ut på og kurset varer i rundt halvannen time. Det kreves ingen forkunnskaper og alle over 18 år kan bli fair play-verter. Her kan lagene stille med aktuelle personer eller hele foreldregruppen, som jo er å anbefale.
IHK Sparta Sarpsborg gratulerer Rita med et godt stykke arbeid og støtter selvfølgelig prosjektet. Vester og annet materiell er på vei ut til klubbene i disse dager og vi ser fram til å sette i gang.
Spørsmål om dette kan rettes til dommeransvarlig, Rita Rygh, eller til leder av dommerutvalget, Jenny Karlstad-Solberg.
Foto: Fredrik Hagen, NIHF
Foto: Kenneth Myhre