Content1 | col1

Forsikringer/Lisens for spillere

En spiller kan enten ha en grunnlisens eller en utvidet lisens og her forklarer tidligere medisinsk ansvarlig for A-laget, Christer Nordby, hvorfor du bør velge utvidet lisens.

Det har vært mye fokus i media siste tiden vedrørende idrettsforsikringer og ordningen med Idrettens helsesenter (IHSS/NFF). Dette er en pågående sak som på ingen måte påvirker den forsikrede og dens rett til behandling under den nåværende ordningen. Den nåværende ordning pålegger den forsikrede å benytte seg av en godkjent behandler tilknyttet behandler nettverket til IHSS. Dette har de gjort i ett forsøk på å kvalitetssikre behandlingen til idrettsutøveren. Hva utfallet av denne striden blir er fremdeles uvisst, men enn så lenge må man forholde seg til at det er idrettens helsesenter som er den som administrerer forsikringene til de fleste idrettsutøverne i landet. Som en fysioterapeut «innenfor» systemet til IHSS jobber jeg mye med idrettsskader og som fysioterapeut for Sparta ser jeg mange skadde ishockey spillere. Det som er helt klart er at det ikke er gratis å spille ishockey, det koster mye for dere som foreldre både i penger og tid å følge opp deres unge håpefulle. Køllene i dag er 4 ganger så dyre som da jeg spilte på 90-tallet….

 

MEN min bønn er som følger, vær så snill og vurder utvidet forsikring på deres sønn/jente neste gang dere skal tegne lisens (den kan også gjøres om nå, ved å betale mellomlegget med samme KID som på den originale fakturaen). OM ulykken først er ute så ønsker man selvfølgelig raskest mulig hjelp. En ting er det som skjer på sykehus om man er så uheldig at det er behov for det, men det som skjer etter dette er det som koster penger. En kne skinne f.eks koster 9000-12000,- og har man grunn lisens dekkes ikke dette før det har gått 90 dager.

 

Så det de har gjort nytt i år er å dele opp forsikringen sånn:

-Grunn lisens: Utredning (hos idrettslege) og/eller bildediagnostikk - 3 virkedager / Behandling (operasjon/ortose/fysioterapi) – 90 virkedager

-Utvidet lisens: Utredning - 3 virkedager / Behandling – 3 virkedager

 

Her er ett eksempel, spiller som meldte inn skaden 11/9-15 og det er søkt IHSS om skinne; Det er dessverre slik at forsikringen kun dekker skinne til bruk under opptrening og rehabilitering av kneet, ikke til trening og kamp. Dersom det er slik at kneskinnen ikke skal brukes i kamp/trening, men som en del av fysioterapi og rehabiliteringen, så kan forsikringen dekke dette når det er gått 3 måneder siden skaden ble meldt inn. Dette fordi spiller har en grunnforsikring og derfor må vente 3 måneder på å få behandling dekket av forsikringsordningen. I følge skademeldingen vil denne karantenetiden være over 11.12.15. Inntil da må spiller dekke utgifter til behandling selv. Det dette vil si er at om man har tatt det indre leddbåndet i kneet (vanlig i ishockey) så er «standarden» 6 uker med opptrening, deretter kan man begynne trening på is med skinne. Skinnen er for å unngå at båndet strekkes ytterligere og forverrer skaden, og taping over tid ødelegger huden. Oftest brukes denne skinnen ut sesongen, men mange velger å bruke den lenger. Så ved å sikre seg med den utvidede forsikringen er det lettere å få dekket disse. En annen ting verdt å nevne er at når det gjelder fysioterapi så kan også kostnaden bli høy om det er snakk om en skade som trenger tett oppfølging, så enten må man betale selv eller vente 3 måneder (da er det snakk om lengre opptrening).

 

I praksis betyr dette at med grunnlisens får du en idrettsleges vurdering innen 3 dager, ved «småskader» som f.eks ankel overtråkk/leddbånd strekk/lettere skulderskader vil få beskjed om fysikalsk behandling. Med utvidet får du dette med en gang, med grunnlisens må vente 90 dager eller gå via det offentlige. Dette gjelder også skinner o.l.

 

Så kort fortalt vil en utvidet forsikring sikre deg rask hjelp fra dag en ved skader som trenger behandling, en grunnlisens vil kun hjelpe deg etter 3 måneder. Er det akutt skade som krever umiddelbar hjelp vil det bli dekt av det offentlige.

 

SÅ harde tall, en grunnlisens koster for de født før ’98: 630,-, utvidet 945,-

For de født etter ’98: 210,-/420,-

 

Man kan også sjekke ut hva dekningen er på de personlige helseforsikringene også, men det får hver enkelt ta seg av.

 

Dette er på ingen måte noe forsøk på å pålegge noen noe som helst, men håper dere tenker på dette.

 

Om det er noen spørsmål så kan jeg nås på 95 21 91 45, eller [email protected]

 

Mvh

Christer Nordby, Medisinsk Ansvarlig Sparta Warriors

 

Fysioterapeut Spesialist Klinisk Ortopedisk Fysioterapi (OMI)                                                

Sertifisert Ultralyd Scanning MSK / Diploma of injection therapy (SOMM)

 

All tekst for utskrift HER.