Content1 | col1

Historien om ishockeyklubben Sparta Sarpsborg

23. november 1928 ble IL Sparta stiftet. På den tiden var det ikke mange som tenkte på ishockey i Sarpsborg. Fotballklubben Sparta etablerte seg som et topplag med tid og stunder, og i 1952 ble laget NM-vinnere. Seks år etter klubbens første NM-gull, begynte også de første tankene om ishockey i Sarpsborg å ta form - tanker som senere skulle gi klubben ytterligere to NM-gull.
28. oktober 1958 hadde IL Sparta et møte på Festiviteten i Sarpsborg. Dette møtet ble holdt for å overbevise folk om at det var mulig å starte et hockeylag i Sarpsborg.
Kommunen sa da nei til å bygge en isflate ved Sarpsborg Stadion og planene om hockey ble skrinlagt over vinteren. Sparta ga ikke opp, og på klubbens årsmøte året etter, sent i november 1959, ble det gjort et vedtak om at ishockey skulle tas opp i klubbens program. Samme år ble også den første banen bygget ved siden av fotballbanen til IL Sparta på Brevik. Det ble spilt seriekamper på den banen allerede den første sesongen, men vanskeligheter med å holde naturisen på banen i brukbar stand, gjorde at det ble jobbet med tanker om å få en kunstisbane der Sparta Amfi i dag ligger.

I 1963 var så Norges første innendørs ishockeyhall klar - Sparta Amfi. Sparta startet da i bunnen av seriesystemet, men allerede i 1965 hadde Sparta kvalifisert seg til den øverste divisjonen og laget spilte sine første kamper i den øverste serien i 1966. Klubbens første tittel i ishockey var det for øvrig småguttelaget som tok hjem det samme året, gjennom å vinne norgesmesterskapet det året. Spartas seniorer var da det første laget utenfor Oslo som var kvalifisert til den øverste divisjonen. Spartas opphold i toppdivisjonen ble kort. Laget ble et "heislag" som var for dårlige til å holde plassen i toppdivisjonen, men for gode til å spille i divisjonen under. Sparta gikk derfor opp og ned annet hvert år.

Slik holdt laget på fram til sesongen 80/81. Da kom svenske Lasse Beckmann inn som trener og gjorde Sparta til et vinnerlag. Oppskriften var enkel, men dyr. Gode spillere ble hentet i fra så vel Norge, som Sverige og Finland. Sparta tilhørte eliten de neste 15 årene. I sesongen 83/84 tok ishockeyklubben sitt første norgesmesterskap, da Vålerenga ble slått i finalene. Dette var altså det andre NM-gullet under IL Sparta. Sparta vant også serien denne sesongen. Over 30 år måtte altså klubben vente fra det første NM ble tatt til det neste fant veien til klubbhuset på Brevik.

I sesongene etter dette gullet tok Sparta seg alltid til sluttspillet og var alltid et lag man måtte regne med. Suksessen hadde kostet mye penger, og i 1986 kom det første tilbakeslaget for Sparta. Klubben klarte ikke å betjene gjelden den hadde opparbeidet seg og måtte søke om akkord hos sine kreditorer. Da var det første gang i norsk idrettshistorie at en klubb holdt på å gå konkurs. Kritikken var stor fra hele landet. I tillegg fikk Sparta Amfi AS store problemer. Sparta eide alle aksjene i hallen, og i denne perioden overtok Tune kommune aksjene i Sparta Amfi.

Etter disse problemene ble IL Sparta splittet opp i en fotballdel og en ishockeydel. Sparta Hockey fortsatte sportslig med gode resultater, men økonomisk hadde nedturen begynt. I sesongen 88/89 kom neste sportslige høydepunkt. Sparta Hockey vant da litt overraskende et nytt NM-gull. Laget var ungt, men forsterket med to gode svensker. Den ene av disse var spillende trener Harald Lückner. Laget som ble slått i finalen var Trondheim. Dette NM-gullet er Spartas siste triumf.

Sparta Hockey var fortsatt et topplag i årene etter dette, men det økonomiske ble bare dårligere og dårligere. Etter hvert som økonomien ble dårligere og dårligere, ble også spillermaterialet dårligere og dårligere. Etter hvert ble det en kamp for å overleve i eliteserien. Etter sesongen 94/95 var det så slutt. Sportslig reddet laget plassen, men økonomien satte en stopper for videre elitehockey. Sommeren 95 ble Sparta Hockey slått konkurs med en gjeld på 2 millioner.

Samme sommer, altså i 1995, ble en ny ishockeyklubb startet i Sarpsborg. Denne klubben ble naturligvis startet rundt det eksisterende miljøet i den gamle klubben. Ishockeyklubben Sparta Sarpsborg var en realitet. I likhet med den gamle, er også denne klubben kommet med i IL Sparta.

Forbundet plasserte "nye" Sparta i den laveste divisjonen etter konkursen og klatringen mot toppen skulle starte. Den første sesongen bestod laget stort sett av juniorer. Under ledelse av Lars Cato Svendsen tok laget seg opp i 1. divisjon på rekordtid. I sesongen 96/97 skulle Sparta spille sin første sesong i 1. divisjon. Sparta hadde ganske lett kommet seg så langt, men nå ble motstanden hardere og reisene lenger. Sparta hevdet seg bra og endte opp med å spille en helt avgjørende kamp i Sparta Amfi mot Gjøvik foran et stort publikum. Sparta vant kampen 4-2 og ble klare for comeback til eliteserien fra sesongen 97/98.

Det første året etter tilbakekomsten tok Sparta seg til sluttspill under ledelse av Bjørn Nilsen, og fikk altså en "flying start" i sitt comeback. Etter denne sesongen og fram til midten av 2000-tallet var Sparta et lag i midtsjiktet i eliteserien. Trenere kom og gikk og begrepet kontinuitet var fullstendig ukjent i korridorene i amfien.

Konkursen lærte imidlertid Sparta å sette tæring etter næring - eller som Tore Jobs til det kjedsommelige har uttrykt det: - Vi har bygget klubben sten for sten. De siste årene har Sparta klart å bygge en solid administrasjon og en godt fungerende organisasjon. Gjennom ansettelsen av Sjur Robert Nilsen la man også grunnlaget for en treningskultur få andre klubber i norsk hockey var i nærheten av. Etter hvert som de sportslige resultatene begynte å komme steg også publikumsinteressen, og på få år økte publikumssnittet fra rett i overkant av 1000 tilskuere til fjorårets rekordtall på over 2600.

Seriemesterskapet som ble tatt under ledelse av den svenske treneren Rolf Nilsson forrige sesong ble nesten kronen på verket for Sparta Warriors. Både Nilsson og resten av Sparta-miljøet hadde ønsket seg en bedre skjebne enn å tape NM-finalen i sjette kamp på Jordal Amfi. Den tapte NM-finalen fører imidlertid til at det er et revansjelystent mannskap som tar fatt på sesongen 2009/2010. Med Sjur Robert Nilsen tilbake som hovedtrener og sportssjef håper "hele Sarpsborg" at det skal holde helt frem i år og at byen på nytt skal få feire norgesmesterskap i hockey.

Skrevet av Tom Arild Olsen.